JOHAN RANTZAU GRUPPE
I 1941 afholdt Sct. Georgsgildet i Aalborg en sommerlejr for drenge ved Storedalsmøllen nær Nibe. Nogle "gamle" spejdere, der var med på lejren som ledere, mente der var godt stof i mange af drengene. Den 12. august 1941 samledes tre af spejderlederne så med 10 drenge til et aftenmøde, og det blev starten på Johan Rantzau Trop. En række gildebrødre og andre gamle spejdere hjalp i starten med at finde bl.a. lokaler, materialer og uniformer. Den 26. september 1941 blev der holdt stiftelsesfest, og så var troppen for alvor etableret.
I 1956 blev arbejdet med at bygge en weekendhytte påbegyndt, og i 1957 stod Borredalhytten så færdig. Det var en dejlig lille hytte i et vidunderligt terræn. Desværre lå hytten på en lejet grund, så allerede i 1960 var der behov for en ny hytte. Et stærkt forfaldent husmandssted i Volsted blev købt, og en storstilet istandsættelse blev påbegyndt. Borredalhytten blev købt af nogle gamle ledere, så der stadig var en hytte til rådighed, mens den nye hytte blev sat i stand. I 1961 var Godset så færdig, og der blev holdt rejsegilde.
I 1979 blev mødelokalerne kraftigt forbedret, da der blev indrettet 4 patruljelokaler, et lederrum og et stort mødelokale på Vestervang. Specielt det sidste medførte, at der nu var faciliteter til at holde større arrangementer i egne mødelokaler i stedet for at skulle låne eller leje andre lokaler.
Trods tilbygning og vedligeholdelse blev Godset efterhånden mere og mere slidt. Til sidst ville en istandsættelse være for omfattende. I stedet købte gruppen i 2003 Tyvdalhøj Spejdercenter af Jens Bang Division og overtog dermed hele driften af centret.
JOHAN RANTZAU (DANSK-HOLSTENSK FELTMARSKAL)
Johan Rantzau Gruppe er opkaldt efter den dansk-holstenske feltmarskal Johan Rantzau.
Johan Rantzau blev født den 12. november 1492 på Steinburg i hertugdømmet Holsten, som var et hertugdømme under det danske kongerige siden kong Valdemar den Stores tid i 1180'erne. Han var den yngste af Heinrich Rantzaus fem sønner.
Heinrich Rantzau var lensmand i Steinburg og var en meget rig og magtfuld adelsmand i Holsten. Han kendte hertug Frederik af Slesvig-Holsten (den senere kong Frederik 1.) ret godt og var en nær ven af ham.
Som 13-årig blev Johan Rantzau sendt på et akademi i Tyskland, hvor han hurtigt fik interesse for militæret.
Efter en lang udenlandsrejse i Europa vendte han i 1520 tilbage til Danmark, hvor han blev udnævnt til hofmester for hertug Frederiks unge søn, hertug Christian af Slesvig-Holsten (den senere kong Christian 3.), som han var rådgiver for i en årrække.
Den 8. marts 1523 erklærede hertug Frederik krig mod kong Christian 2. af Danmark. Takket være Johan Rantzau og hans hær kunne hertug Frederik allerede 18 dage senere hyldes som kong Frederik 1. af Danmark og Norge. Efter borgerkrigen mellem kong Frederik 1. og kong Christian 2. blev Johan Rantzau optaget i Det Danske Rigsråd og havde nu som dansk rigsrådsmedlem en betydningsfuld indflydelse i Danmark.
Sine evner som hærfører demonstrerede Johan Rantzau igen i 1525 under Søren Norbys skånske oprør. Den 28. april 1525 rykkede han fra Malmø mod Lund, og ved middagstid besejrede han Søren Norbys oprørsstyrker i et frygteligt slag ved Lund. Dette oprør grundlagde Johan Rantzaus egentlige ry som feltherre.
Under Grevens Fejde 1534-1536 måtte Johan Rantzau atter erobre Danmark, denne gang for kong Christian 3. I november 1534 drog han mod nord for at knuse Skipper Clements opstand, og i midten af december 1534 havde han erobret Holstebro, Skive og Viborg, mens oprørshæren under Skipper Clement flygtede. Med en usædvanlig stærk og veludrustet hær drog Johan Rantzau den 15. december 1534 fra Viborg og nåede 2 dage senere til Aalborg, hvor Skipper Clements hær havde taget opstilling. Ved daggry den 18. december 1534 stormede han Skipper Clements hær. I over en time forsvarede Skipper Clement sig, men derefter var modstanden for hård, og oprørshæren blev besejret. Senere fulgte flere blodige slag forskellige steder i Danmark, bl.a. på Fyn og ved København, og den 6. august 1536 kunne kong Christian 3. indtage København med Johan Rantzaus hær bag sig - Grevens Fejde var endelig slut efter 2 års krig.
I sine sidste år levede Johan Rantzau tilbagetrukket. Han fulgte stadig udviklingen i Europa og vedblev at stå i forbindelse med kong Christian 3. og hans brødre, men undskyldte sig som oftest når de udbad sig hans nærværelse.
Efter lang tids sygdom døde han den 12. december 1565 i en alder af 73 år. På grund af pesten blev han først stedt til hvile i kapellet på Breitenburg, og den 28. februar 1567 fik han så en stor og flot krigerbegravelse, hvor mange af Europas kongelige deltog.